Gövde (Body) Nedir?

Gövde (Body) Nedir?

Kahve tadımında gövdenin tanımlandığını duymuşsunuzdur. Peki nedir gövde?


Gövde kahvenin içindeki toplam çözünmüş katı madde konsantrasyonunun bir ifadesidir aslında. Biz bunu yoğunluk seviyesi, doku, kalıcılık seviyesi olarak algılarız. Kahvenin akışkanlığa direnci(viskozitesi) olarak da açıklanabilir.


Dolayısıyla gövdeyi tanımlarken; akışkan, hafif, ince, orta seviye, ağır, kalıcı, full, yüksek, dolgun, pürüzsüz gibi ağızdaki hissiyatı tanımlayan kelimeler kullanabiliriz.


Genellikle gövdenin yoğun olması tercih edilen bir durumdur. Fakat bu genel geçer değildir. Bazen gövde seviyesi daha düşük bir kahvenin, yoğun gövdeli fakat kötü tekstüre sahip bir kahveden (gövde özelliği, dokusu nedeniyle) daha üstün olduğu söylenebilir .


Gövde seviyesindeki farklılıklar kahvenin kendi özelliğinden veya demleme şeklinden kaynaklanabilir.


Kendi özelliği➡️Kahvenin içeriği (lif, protein, yağ vb. bileşenlerinin yoğunluğu) kahvenin gövdesine katkıda bulunur.


Demleme şeklinin etkisi➡️ su ile ne kadar seyrelttiğimize bağlı olduğu gibi metal yerine kağıt filtre kullanıldığında yağların ve diğer küçük partiküllerin tutulması, demleme öncesi veya demleme sırasında uygulanan basınç miktarı vb. değişkenlere bağlı olarak da hissedilen gövde değişir.


Gövdeyi yorumlarken bir yudum kahveyi damağa yaydığımızda ne kadar ağır, ne kadar yoğun, ne kadar kalıcı olduğuna bakabiliriz. Buna göre hafif, ince gövdeli veya ağır, dolgun gövdeli gibi tanımlamalarla kahvemizin niteliğini belirleriz.



Sağlıklı günler diliyoruz

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.