İnfüzyon

İnfüzyon
İnfüzyon nedir?
Kahvenin herhangi bir aşamada aromalandırılmasına infüzyon diyebiliriz. Yapay veya doğal yöntemlerle aromalandırılabilir.
 

Etik mi? 
Önce etik olup olmadığını konuşalım. İnfüzyon hangi aşamada gerçekleştirildiyse gerçekleştirilsin, satışta açıkça belirtildiği sürece sıkıntı yok. Yani etik değil veya ahlaksızlık diyemeyiz. Bugün piyasada aromalı kahveler mevcut ve paket üzerinde açıkça belirtiliyor. Tüketicinin tercihine kalmış. Etik olmayan şey kahveyi aromalandırıp bunu belirtmemek olur. Bunun yapılması tüketici haklarına aykırıdır. Etikette belirtilmek zorunda olan katkı maddeleri ve allerjenler var. Ayrıca her zaman şeffaf olmakta fayda var.
 

İnfüzyonla Aromalandırılmış Kahve Notaları 
İnfüzyonla belli karakteristikler kazandırılan bir kahvede, en güçlü nota olarak yalnızca "o” aromayı alırız (örneğin tarçın). Gerçekten tarçın çubukları kullanılmış olabilir veya yapay olarak aromalandırılmış olabilir. Bu aroma baskındır. Dolayısıyla ortaya çıkan son ürün, üreticinin ne kadar özenle ve emekle ne kadar özel bir çeşit yetiştirdiğinin, ne kadar doğru uygulamalar yaptığının bir ifadesi değil. Veya kahvenin ne kadar da ustalıkla kavrulduğunun bir ifadesi değil. Bu sebeple dünyada bazı kahve yarışmalarında yasaklanmış.

 
Fermantasyon Tankında İnfüzyon
Fermantasyon tankına meyve eklenir mi? Meyve eklediğimizde ne olur?
Aslında ortamdaki mikroorganizmaya ek besin sağlamış ve fermantasyonu devam ettirmiş oluruz. Yani fermantasyon tankına mango ekledik diye kahve mango aromalı olmuyor. Bu kadar düz mantık değil. Mango eklemenin infüzyon sayılabilmesi için gerçekten mango aromasının kahve çekirdeğine tutunmuş/nüfuz etmiş olması gerekiyor. Bu da mümkün. Eğer durum buysa infüzyondur ve satışta belirtilmelidir. Ama mango eklemek yalnızca ek besin sağlıyorsa şeker eklemekten bir farkı yok. Bu durumda mangoyu sadece substrat olarak düşünürüz. Tabi yine insan müdahalesi söz konusu. Ortama hem yeni substrat (meyve) hem de onun beraberinde getirdiği yeni mikroorganizmayı tanıtmış oluruz. Bu da mutlaka sonucu değiştirir ve fermantasyon hedeflediğimden daha uzun sürer. Aşırı fermente olursa istenmeyen yan ürünler de ortaya çıkabilir.
 
Fakat bu uygulamanın olumlu 2 yanı da aklıma geliyor.
Fermantasyon üreticinin hedeflediği gibi ilerlemiyorsa, durağanlaştıysa bu uygulanabilir. Bu durumda üreticinin bilinçli olarak fermantasyonu takip ettiğini, ürününü tanıyıp izlediğini varsayıyorum.
Eğer eklenen substrat kahve meyvesi ise atıkları değerlendirme yöntemi olarak düşünülebilir.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.