Kahve Nasıl Kafeinsizleştirilir?

Kahve Nasıl Kafeinsizleştirilir?
Kahvenin kafeinsizleştirilmesi yeşil çekirdek formundayken özel işlemler uygulanarak gerçekleştirilir. Birden fazla kafeinsizleştirme metodu mevcuttur.
 
1) DCM
DCM Diklorometan'dır. Metil klorit(MC) olarak da bilinir. DCM kafeini ayrıştıran bir solvent/çözücüdür. Çiğ kahve çekirdekleri önce kaynar suda bekletilir. Bu süreçte kahve çekirdeklerindeki bir kısım kafein, yağ ve aroma maddeleriyle birlikte suya geçer. Kahve çekirdekleri sudan alınır. Çözeltiye DCM çözücüsü eklenir. DCM çözücü molekülleri, kafein molekülüne bağlanır. Kafeini bağlamış olan DCM çözücüsü ısıtılarak karışımdan uzaklaştırılır. Kafein uzaklaştırıldıktan sonra kahve çekirdeklerine, çözünen yağ ve aromaların bir kısmı karışımdan geri emdirilir.
 
Solvent yani çözücü kullanmak zararlı mıdır?
DCM'nin kafeinsizleştirmede çözücü olarak kullanılmasının sağlık riski yoktur. FDA (Food and Drug Administration) düzenlemesi 10 ppm'e kadar kalıntıya izin verirken, gerçekte kahve endüstrisindeki uygulamalarda kalıntı 2 ppm'den azdır. Buna ek olarak, kaynama noktası 40oC olan DCM kavurma sırasında buharlaşarak uzaklaşır. 
 
 
2) Water Proses
Çiğ kahve çekirdekleri önce sıcak bir suda bekletilir. Bu süreçte kahve çekirdeklerinden bir kısım kafein, yağ ve aroma maddeleriyle birlikte suya geçer. Kahve çekirdekleri sudan alınır. Çözeltiye karbon filtre konur ve kafein molekülleri tutulur. Karbon filtre uzaklaştırıldıktan sonra kahve çekirdeklerine, çözünen yağ ve aromaların bir kısmı karışımdan geri emdirilir. Bu sayede aroma maddelerinden kayıp minimuma indirgenir ve lezzetli bir fincan kafeinsiz kahveyi keyifle içeriz!
 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.