Nitelikli Kahve Nedir?

Nitelikli Kahve Nedir?
Son dönemde çok duyduğumuz nitelikli kahve(specialty coffee) ne anlama gelir?

Bir kahvenin nitelikli olarak tanımlaması için gerekli şartlar nelerdir?

  • Kahvenin yeşil çekirdek analizinde 5’ten az kusur sayısına sahip olması gerekir. İnternet sitemizden kusurlu çekirdek sınıflandırma rehberimizi inceleyebilirsiniz.
  • Su aktivitesi < 0.70 aw olmalıdır. (Su aktivitesi, gıdanın bozulmasına sebebiyet verebilen mikrobiyolojik faaliyetlerin meydana gelmesi için suyun kullanılabilme derecesini ifade eder.)
  • Kahvede rahatsız edici bir koku veya tat olmamalıdır. Kokuda ve tatta kusursuz, temiz olmalıdır.
  • Kahvenin kendine özgü aromaları belirgin, farklılaşmış, ayırt edici olmalıdır.
  • Kahve, profesyonel bir kahve tadımcısı tarafından SCA tadım formu üzerinde 80 ve üzeri skorlanmış olmalıdır. Bilinçli bir son tüketici olmak için cup score, tadım puanı vb. etiketlerle satılan kahvelerin kim tarafından skorlandığını sorgulamanızı öneririz.

Piyasada bulunan kahvelerin az bir kısmı nitelikli kahvedir. Özenli, butik ve temiz bir üretim yapıldığı takdirde; çeşit özelliğine, o seneki iklim koşullarına, topografik şartlara vb. bağlı olarak nitelikli kahve üretilebilir. Nitelikli olarak tanımlayabileceğimiz kahve miktarı azdır ve maliyeti yüksektir.

Buna karşılık, dünyada en çok ticareti yapılan kahveler için ticari kalite kahve diyebiliriz. Büyük miktarlarda üretilip, son tüketiciye uygun fiyatlı kahve ulaştırabilmek için kaliteden bir miktar ödün verilebilir. Kötü kahve anlamına gelmez. Kötü kalite kahve olarak sınıflandırılan kahvelerin zaten ihracatı yapılmaz. Temiz ve beğenilen, uygun fiyatlı, standart kalite kahveler bu sınıfta bulunabilir.

Bunun dışında ara bir sınıf olarak premium kahveler gösterilebilir. Nitelikli olmaya yakın ama koşulları tam sağlamayan, yine de bir fincanı çok keyifle içilebilecek güzel kahvelerdir. Fiyat-performans parametreleri gözetildiğinde tercih sebebidir.

Nitelikli kahve hakkında araştırma yapmak için SCA ve CQI websitelerine danışmanızı öneririz.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.