Cupping Nedir ?

Cupping Nedir ?
CUPPING NEDİR?


Kahvenin kalitesi nasıl değerlendirilir? Kaliteyi kim değerlendirir? Kalite değerlendirmede hangi parametrelere bakılır? Tadım neden yapılır? Tadımda değerlendirilen nitelikler nelerdir?

Kahvenin kalitesini değerlendirmek için yeşil çekirdek analizi, kavrulmuş çekirdek analizi ve profesyonel kahve tadımı gerçekleştiririz. 

Yeşil çekirdek kalitesi nelere bağlıdır önceki paylaşımlarımızdan bulabilirsiniz. Yeşil çekirdek analizi için websitemiz üzerinden kusur sınıflandırma rehberimize danışabilirsiniz. 

Tüm kalite değerlendirmeleri arasında en önemlisi profesyonel kahve tadımıdır ve buna "cupping” denir. 

Cupping ile amaç nedir ?
 
Kahveyi tanımak, niteliklerini belirlemek, (varsa) kusurları tespit etmek, kahvenin kalitesini objektif (eşit şartlar altında minimum sapma ile) değerlendirmektir.

Nasıl yapılır ?
 
Profesyonel cupping SCA’nın oluşturduğu cupping prosedürüne göre yapılır. Her numune için en az 5 bardak hazırlanmalıdır. Her bardak eş boyutlarda olmalıdır. Eş kahve/su oranı kullanılır. Eş sıcaklıkta su ile doldurulur. 4 dakika beklenip üst kısımda oluşan kabuk (crust) kırılır. Aromalar not edilir, skorlanır. Özel bir kaşık yardımıyla sesli bir şekilde solukla "hüpletilerek” tadılır. İngilizce buna "slurping” denir. Tadım sırasında tat, asidite, gövde, denge gibi kriterler skorlanır. Kahveler farklı sıcaklıklarda tadılır ve değişim varsa not edilir. 

Nasıl yorumlanır ?
 
Tadım terimlerini ve nasıl yorumlanabileceğini instagram profilimizde ve internet sitemizdeki blogda detaylıca paylaşıyoruz, takipte kalın.

Nasıl skorlanır ?
 
Sertifikalı profesyonel tadımcılar ( Q Grader’lar ) aynı kahveyi tattıklarında aynı skorları verir. Bu kalibre tadımcılar sayesinde kahve kalitesi objektif hale gelir. Dünya çapında profesyonel kahve ticareti yapanlar için kahve kalitesi objektif biçimde sınıflandırılmış ve buna göre fiyatlandırılmıştır. Son tüketici açısından düşünüldüğünde bu durum geçerli olmayabilir. Herkesin damak zevki ve dolayısıyla tercihi değişkenlik gösterir. Önemli olan müşterinin ne istediğini anlamaktır. Fakat profesyonel bir tadımcı olmak istiyorsanız çok fazla pratik yapmalı, profesyonellerle birlikte tadıp yorumlarınızı, puanlarınızı paylaşmalısınız. Bu şekilde profesyonellerle aynı dili konuşan, kalibre bir tadımcı olabilirsiniz.

Bilinçli bir son tüketici olmak için cup score, tadım puanı vb. etiketlerle satılan kahvelerin kim tarafından skorlandığını sorgulamanızı öneririz.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.